ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΩΡΙΟΥ

Αρχική σελίδα
Τοπική Ιστορία

EUROFORUM 2000
Εισαγωγικά
Livret Blanc
Σχέδια-Φωτογραφίες

Λευκή Bίβλος Euroforum 2000 Eθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μάιος 2000

Σκουπίδια, ένας κρυμμένος θησαυρός

Ομάδες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από το Γυμνάσιο Jean Zay της γαλλικής πόλης Morsang sur Orge και τα ελληνικά γυμνάσια Μεθώνης και Δωρίου

Εισαγωγή:

Η 8η ομάδα αποτελείται από το Γυμνάσιο Morsang s/Orge της περιοχής του Παρισιού και τα Γυμνάσια Μεθώνης και Δωρίου στην Πελοπόννησο. Η γαλλική ομάδα συντονίζεται από τον Κύριο Francis Chavanne,καθηγητή της Βιολογίας και η ελληνική ομάδα από την Κυρία Σταυρούλα Αλεξανδροπούλου, καθηγήτρια Γεωλογίας. Οι νέοι εργάστηκαν πάνω στο θέμα της διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων. Καθεμία από τις δύο ομάδες πραγματοποίησε πάρα πολλές δραστηριότητες τα δύο συνεχή χρόνια του εκπαιδευτικού προγράμματος. Η διαμονή στην Ελλάδα της γαλλικής ομάδας επέτρεψε στις δύο ομάδες των νέων να κατανοήσουν τα κοινά προβλήματα καθώς και τις ιδιαιτερότητες των δύο χωρών.

Μέρος 1ο : Σκουπίδια, τι σε κάνουν να σκέφτεσαι ;

Μετά από 2 χρόνια εργασίας και μελετών πάνω στο θέμα των απορριμμάτων οι 10 κυριότερες λέξεις που αναφέρει η καθεμία από τις ομάδες των νέων είναι οι εξής :
Γυμνάσιο Morsang sur Orge :
κρυμμένος θησαυρός, όλοι συμμετέχουμε στη διαλογή, ανακύκλωση, περιβάλλον, κίνδυνοι, μελλοντικές γενιές, «οικολογική υπηκοότητα», μόλυνση, συνεργασία κοινοτήτων, ενέργεια.
Γυμνάσιο Δωρίου:
απέχθεια, επιθυμία να τα ξεφορτωθείς, σκουπιδιάρικο, περιβάλλον, παλιά αντικείμενα, αρρώστιες, ανακύκλωση, μόλυνση, κακοσμία, Δήμος.
Οι νέοι της Morsang sur Orge και του Δωρίου έθεσαν τις ίδιες ερωτήσεις, όμως η κάθε ομάδα επεξεργάστηκε με διαφορετικό τρόπο τις απαντήσεις σύμφωνα με τα δεδομένα της περιοχής της.

 

Μέρος 2ο : Ποιες ανησυχίες πρέπει να έχουμε για τις μελλοντικές γενιές ;

Με βάση την πληθώρα των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από τις επισκέψεις τους, τις συναντήσεις τους με επαγγελματίες και τις συζητήσεις τους με ειδικούς, οι 'Ελληνες και Γάλλοι νέοι απαρίθμησαν από κοινού 11 τρόπους συμπεριφοράς οικολόγων πολιτών :

να προτιμάμε τις 100% ανακυκλώσιμες συσκευασίες, να ταξινομούμε, να επαναχρησιμοποιούμε, να ανακυκλώνουμε, να αλλάζουμε τις συνήθειες μας, να αποφεύγουμε τα προϊόντα μιας χρήσεως, να περιορίζουμε την έκταση των χωματερών, να λιπασματοποιούμε, να μεταφέρουμε τα τοξικά και ογκώδη απορρίμματα στο σκουπιδότοπο, να αποφεύγουμε τις πολυσύνθετες συσκευασίες, να φτιάχνουμε από τα παλιά καινούρια.

 

Μέρος 3ο: Τι κάνουν με τα οικιακά σκουπίδια στην πόλη σου ;

Η πόλη της Morsang sur Orge έχει 20.000 κατοίκους.

Από τον Φεβρουάριο του 1999, οι κάτοικοι ξεκίνησαν τη διαδικασία της επιλεκτικής διαλογής. Ταξινομούν τα οικιακά απορρίμματα σε τροχήλατους χρωματιστούς κάδους. Στον πράσινο κάδο : το γυαλί , στον μπλε : τις εφημερίδες και τα περιοδικά, στον πορτοκαλί : τις συσκευασίες από χαρτί και πλαστικό, τα μέταλλα και τα κουτιά. Επίσης δίνονται ειδικές σακούλες για τα οργανικά απορρίμματα.

Τα σκουπίδια μαζεύονται καθημερινά στα παραδοσιακά απορριμματοφόρα ή σε απορριμματοφόρα χωρισμένα σε διαμερίσματα ανάλογα με την κατηγορία των απορριμμάτων.

Τα φορτηγά πηγαίνουν στο εργοστάσιο αποτέφρωσης του Vert-le-Grand και στο κέντρο διαλογής που βρίσκεται επίσης στο Vert-le-Grand ,σε απόσταση 10 χιλιομέτρων περίπου από τη Morsang.

Οι κάτοικοι της Morsang καλούνται να πάνε στη χωματερή , σε 2 χιλιόμετρα απόσταση , της γειτονικής πόλης Sainte-Genevieve-des-Bois για να μεταφέρουν τα ειδικά απορρίμματα όπως μπαταρίες, ογκώδη απορρίμματα, μπογιές ... Βρίσκουμε επίσης στη Morsang ειδικούς κάδους όπου κάθε κάτοικος προαιρετικά τοποθετεί το γυαλί , τα περιοδικά , τα πλαστικά μπουκάλια ...

Η πόλη του Δωρίου αριθμεί 4.000 κατοίκους και περιλαμβάνει άλλες 8 κοινότητες: 'Ανω Δώριο, Βασιλικό, Κόκλα, Κούβελα, Μάλθη, Χαλκιά , Χρυσοχώρι και Ψάρι.

Η προσωρινή αποθήκευση των απορριμμάτων γίνεται σε πλαστικές σακούλες. Τον Απρίλιο του 2000 τροχήλατοι κάδοι θα διανεμηθούν σε όλες τις κοινότητες. Ο Δήμος διαθέτει ένα απορριμματοφόρο που περνάει από τις μεγαλύτερες κοινότητες 2 με 3 φορές την εβδομάδα και από τις μικρότερες 2 φορές. Πριν ένα χρόνο τα οικιακά απορρίμματα κατέληγαν σε μία χωματερή κοντά στο Δώριο και σε 10 χώρους ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων. Σήμερα πηγαίνουν στη χωματερή των Φιλιατρών. Υπάρχει ένα σχέδιο κατασκευής εργοστασίου λιπασματοποίησης. Στην πόλη, συναντάμε μερικούς ειδικούς κάδους για προαιρετικό διαχωρισμό των απορριμμάτων.

Μέρος 4ο: Εργασία, μελέτες για να γνωρίσουμε καλύτερα τα απορρίμματα

Γυμνάσιο Morsang s/Οrge :

  • επιτόπια δράση: καθαρισμοί, ευαισθητοποίηση των κατοίκων
  • επισκέψεις: εργοστάσιο αποτέφρωσης, κέντρο διαλογής, χωματερή
  • εκθέσεις: διαλογή των απορριμμάτων, τα απορρίμματα μας υπό αμφισβήτηση
  • μάθημα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης: βίντεο, φυλλάδια, έγγραφα
  • επαφές με επαγγελματίες: αποκομιδή, πόλη τεχνικές υπηρεσίες
  • επιστημονικές δραστηριότητες : διαλογή, φύση των απορριμμάτων, υλικά
  • δημιουργία μιας περιβαλλοντικής ομάδας «Οι οικολόγοι μαθητές του Γυμνασίου της Morsang»
  • διαμονή στην Ελλάδα: 15 μέρες τέλη Ιανουαρίου- αρχές Φεβρουαρίου

Γυμνάσιο Δωρίου:

  • επιτόπια δράση: καθαρισμός της παραλίας
  • συζητήσεις με ειδικούς: Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας
  • εργασία με έντυπα: βιβλιογραφία, εφημερίδες, περιοδικά
  • επισκέψεις: εργοστάσιο λιπασματοποίησης
  • μελέτη των τοπικών απορριμμάτων: ανάλυση του περιεχομένου των κάδων
  • δημιουργία μιας περιβαλλοντικής ομάδας « Green Team »
  • διαμονή στη Γαλλία : τον Μάιο του 2000

Μέρος 5ο: Γιατί το περιεχόμενό μου είναι ένας κρυμμένος θησαυρός;

Η ανάλυση του περιεχομένου του σκουπιδοτενεκέ της Morsang και του Δωρίου επέτρεψε στους νέους να αντιληφθούν τον κρυμμένο « θησαυρό » που πετιέται ! Αυτός ο θησαυρός είναι εξάλλου ελάχιστα διαφορετικός μεταξύ της Morsang και του Δωρίου.

Ας εξετάσουμε το περιεχόμενο των δύο σκουπιδοτενεκέδων :

* Στη Morsang :

- Γυαλί 13%
Οι συσκευασίες από γυαλί μπορούν να λειώσουν και να ανακυκλωθούν εύκολα.

- Αλουμίνιο και χάλυβας: 4%
Η ανακύκλωση του αλουμινίου και του χάλυβα επιτρέπει την εξοικονόμηση της πρώτης ύλης και της απαραίτητης ενέργειας για την εξαγωγή τους από το μετάλλευμα.

- Πλαστικό :11%
'Οταν τα πλαστικά αλεστούν, πλυθούν και στεγνώσουν καταλήγουν να γίνουν : σωλήνες, επιστρώσεις εδάφους ή υφασμάτων, άνορακ, καινούργια μπουκαλάκια που δεν χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα. 27 μπουκάλια επιτρέπουν την κατασκευή ενός πουλόβερ.

- Οργανικά απορρίμματα : 28%
Χρησιμεύουν στην παρασκευή λιπασμάτων.

- Χαρτί : 25%
Μετά από πολτοποίηση και αφαίρεση του μελανιού, ο παραγόμενος πολτός επιτρέπει την παρασκευή καινούριου χαρτιού για εφημερίδες.

- Αδρανή : 16%

- Υφάσματα , δέρμα , ξύλο : 3%

* Στο Δώριο :

- Γυαλί : 3%
Με την ανακύκλωση του γυαλιού, θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε σε πρώτη ύλη, να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας κατά 30% περίπου, να περιορίσουμε τη μόλυνση του νερού κατά 50% και τη μόλυνση της ατμόσφαιρας κατά 20%.

- Αλουμίνιο και χάλυβας : 9,5%
Με την ανακύκλωση του αλουμινίου, θα εξοικονομούσαμε πρώτη ύλη (βωξίτη). Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε 12000 τόνους καθαρού αλουμινίου τον χρόνο του οποίου η αξία υπολογίζεται σε 7,2 εκατομμύρια δολλάρια.

- Πλαστικό : 7,5%
Με την ανακύκλωση του πλαστικού, θα μειώναμε τον όγκο των απορριμμάτων, θα περιορίζαμε την αισθητική ρύπανση και θα κερδίζαμε σε ενέργεια αφού η παραγωγή πλαστικού απορροφά το 4% της διεθνούς κατανάλωσης πετρελαίου.

- Οργανικά απορρίμματα : 47%
Αν μετατρέπαμε τα υπολείμματα τροφών σε λίπασμα, θα μειώναμε τον όγκο των απορριμμάτων, θα μετατρέπαμε τα «άχρηστα» υλικά σε «χρήσιμα» (compost) και θα επωφελούμαστε οικονομικά από την πώληση του compost.

- Χαρτί : 25%
Αν ανακυκλώναμε το χαρτί, θα επωφελούμαστε σε πρώτη ύλη ( δέντρα ), θα μειώναμε τη ρύπανση του νερού, θα εξοικονομούσαμε δεκάδες κυβικά μέτρα νερό και εκατοντάδες kilowatt ηλεκτρικής ενέργειας ( το ενεργειακό όφελος στο επίπεδο της παραγωγής χαρτιού είναι 31%).

- Αδρανή : 8%

- Υφάσματα, δέρμα, ξύλο : 6%

Αντιλαμβανόμαστε παραδείγματος χάρη ότι στο Δώριο, ο σκουπιδοτενεκές αποτελείται κατά 47 % από οργανικά απορρίμματα και υπολείμματα τροφών. Πράγματι ελιές κι εσπεριδοειδή καλλιεργούνται σε μεγάλη ποσότητα στη κοινότητα του Δωρίου. Αυτά τα απορρίμματα αντιπροσωπεύουν ένα πραγματικό κρυμμένο θησαυρό. Η πρόταση για την κατασκευή εργοστασίου λιπασματοποίησης φανερώνει την αλλαγή στις υπάρχουσες συνήθειες τόσο στο Δώριο όσο και στη Morsang. 'Εχουμε όλοι πλέον συνειδητοποιήσει ότι τα σκουπίδια μας είναι ένας κρυμμένος θησαυρός !